wtorek, 29 lipca 2014

Lekkie ciasto sezonowe - czyli zachcianki ciążowe :)

Mimo upałów i mimo upiornie bolących pleców - zmorach ostatnich dni, 
zachciało mi się dziś ciasta.

A to za sprawą kuzynki męża i mojej mamy, które wczoraj zaczęły wtórować sobie jakie to dobre są domowe ciasta, takie szarlotki z lodami itp.

Mi zachciało się czegoś lekkiego,
czegoś słodkiego, ale bez przesady,
czegoś co można zrobić z niczego,
czegoś i do lodów i do kawy i do kubka zimnego mleka...

Mowa o sprawdzonym przepisie na ciasto z owocami sezonowymi
 (lub takimi ze słoika z kompotu, po prostu jakie w domu mamy)

Przepis banalnie prosty:
1szkl. mąki tortowej
1 szkl. mąki ziemniaczanej
1szkl. cukru ( akurat ta ilość jest orientacyjna,
 bo piekąc z owocami słodkimi z kompotu daję mniej cukru)
4 jajka
1/2 kostki masła (lub margaryny - preferuję masło lub masło roślinne)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 olejek śmietankowy lub waniliowy (lub inny wg uznania)
dużo owoców sezonowych lub takich z kompotu

Wg. przepisu masło powinno się ucierać z cukrem dodając na zmianę jajko i mąkę,
ja jednak robię to inaczej:
roztapiam masło z cukrem w rondelku (nie gotuję),
potem miksuję i dodaje powoli jajka, potem olejek i przesiane przez sito mąki z proszkiem do pieczenia.

Całość jest dość gęsta dzięki czemu owoce nie opadają całkowicie na dno,
ciasto wylewam do formy,
na górę wrzucam owoce (dużo owoców)
i piekę w temp. 170st. C ok. 45minut (z termoobiegiem).

Moje dzisiejsze ciasto jest ze świeżymi śliwkami,
na blaszkę wrzuciłam chyba z 3/4kg śliwek a mogłam jeszcze więcej.
Niestety zdjęć pięknych nie posiadam, 
bo ciasto zostało ledwo wyjęte z piekarnika gdy pojawili się goście
więc szybko posypałam je cukrem pudrem (śliwki nie były zbyt słodkie),
pokroiłam i podałam na ciepło z lodami :)

Wszystkim w takiej wersji bardzo smakowało 
więc polecam gdy nachodzi Was smak na słodkie a owoców w domu pełno lub gdy niespodziewanie zapowiedzą się Wam goście, bo przygotowanie zajmuje może kwadrans a można podawać je na ciepło :)

2 komentarze:

  1. Takie ciasta są najlepsze! I można piec na wiele różnych sposobów. Na pewno wypróbuję!:) dziękóweczka za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie ciasta lubię najbardziej:) Twoje wygląda bardzo smacznie.

    OdpowiedzUsuń