sobota, 16 listopada 2013

Domowy syrop na odporność / przeziębienie

O syropie wspomniałam w ostatnim wpisie [klik] odnośnie przeziębienia i rozterek nim wywołanych.
Niemniej jeśli chce ktoś wzmocnić swoją odporność i zarazem wspomóc się w walce z przeziębieniem to ten syrop jest jak znalazł.


Mój przepis:
- duża cebula
- 2-3 duże ząbki czosnku,
- 2 łyżki naturalnego miodu (lipowy najlepiej)
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- przegotowana ciepła woda ( nie wrząca, niezbyt gorąca - taka do wypicia)

Cebulę obieramy, kroimy w cienkie paski lub dużą kostkę, podobnie czosnek obieramy i kroimy wg uznania (ja kroję w cienkie plastry). 
Pokrojoną cebulę i czosnek wrzucamy do słoika (250-300ml), dokładamy miód i sok z cytryny, uzupełniamy ciepłą wodą i mieszamy do rozpuszczenia miodu.
Taką mieszankę zakręcamy delikatnie i odstawiamy w ciepłe miejsce (u mnie stał na blacie w kuchni).
Syrop powinien postać w ciepłym miejscu przynajmniej 12h, jednak myślę, że najlepiej zostawić go na 24h.
Później można odcedzić syrop przez gazę, ja jednak tego nie robię. Uważam, że jeszcze z cebuli i czosnku coś wartościowego może wyjść przez pozostały czas stosowania.

Przestawiam słoiczek z syropem do lodówki.
Piję 2 razy dziennie po 1 łyżce stołowej.

Oczywiście w internecie znajdziecie jeszcze inne przepisy i warianty tych syropów. Są takie bez czosnku, są bez cebuli, w jednych zamiast miodu jest cukier itd.Myślę, że każdy jest dobry aczkolwiek polecam zamienić cukier na miód, jest po prostu zdrowszy :)
Na następny rok mam zamiar zaopatrzyć się też w sok z owocu czarnego bzu z malinami, taki jaki robił w tym roku brat z żoną. Czarny bez jest bardzo dobry na przeziębienie, a te soki z butelek w sklepach jakoś mnie nie przekonują.

Zatem pijemy syrop cebulowo-czosnkowy i przeziębienia się nie boimy :)

"Na zdrowie!"

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz